Voertuigtechnieken

Lessentabel

Het aantal lestijden kan wijzigen afhankelijk van de situatie

Voertuigtechnieken


Voor wie is deze richting?

Ben je geïnteresseerd in technologie? Het je interesse in alles wat met mobiliteit te maken heeft, van elektrische steps tot wagens die op waterstof rijden. Werk je graag aan voertuigen? Kan je nauwkeurig werken? Wil je graag weten hoe voertuigen technisch in elkaar zitten? Combineer je graag het theoretische met het praktische? Dan is deze richting wel iets voor jou!


Wat leer je in deze richting?

De richting 'Voertuigtechnieken' is een richting met een dubbele finaliteit (D/A): doorstroom naar hoger onderwijs of doorstroom naar de arbeidsmarkt. Dit is een technologische en theoretisch-praktische studierichting. Naast algemene vorming ontwikkel je onderzoekend en contextgericht basisinzichten in de toegepaste wiskunde en wetenschappen: elektriciteit-elektronica, mechanica, fluïdomechanica en thermodynamica. In een context van voertuigen oefen je technologische vaardigheden in voertuig-elektriciteit, programmeerbare sturingen, elektropneumatica, elektrohydraulica, (de)montage technieken, onderhouds-en diagnosetechnieken. Specifiek voor deze richting is de technologische basisvorming in voertuigtechnieken: ophanging, stuurinrichting, smeersysteem, aandrijfsysteem en elektrisch systeem. Je leert procesgericht denken en combineert het theoretische met het praktische. We bereiden je voor om zowel als fietstechnieker of als autotechnieker een vervolgopleiding te volgen.

Vooropleiding

De logische vooropleiding is de basisoptie STEM-wetenschappen of STEM-technieken, instromen vanuit een andere basisoptie is mogelijk mits voldoende interesse en aanleg.

Wat na de tweede graad ?

De richting voertuigtechnieken in de tweede graad is een voorbereiding op de richting autotechnieken, fietsinstallaties en koel-en warmtetechnieken in de derde graad.

Na de 3de graad behaal je het diploma secundair onderwijs. Deze opleiding geeft je een stevige basis om hogere studies aan te vatten voor een professionele bachelor binnen het vakgebied. Je kan ook aan de slag bij bedrijven waar een hoge nood is aan bekwame technici.