Turijnreis 2022

30-05-2022

Een reis naar door de voetsporen van Don Bosco

In het kader van Erasmus+ trekken zeven leerlingen van onze school naar Turijn en Milaan voor 14 dagen. De focus van deze reis ligt zowel op cultuur, sociale vaardigheden als taalvaardigheden. Speciale aandacht gaat naar specifieke onderwerpen zoals: Europees burgerschap, duurzaamheid en ecologie, gastronomische cultuur en religieuze en sociale beleving van het leven in Italië en België. 

"INSPIRERENDE REIS EN ERVARING OM VOOR ALTIJD TE KOESTEREN"

"Onze leerlingen hebben een sociologisch onderzoek over de EU uitgevoerd bij hun leeftijdsgenoten van de school Don Bosco Valsalice, verzorgden sportieve animatie voor kinderen uit de lagere school van Don Bosco Agnelli en vrijwilligerswerk zat natuurlijk ook in het programma", vertelt Kenneth Coppin, leerkracht Sociale Wetenschappen in Don Bosco Brussel. "Daarnaast hebben ze ook twee dagen meegelopen bij San Giovanni Evangelista en het Arsenale de Pace (SERMIG) én kregen ze ook de kans om het ziekenhuis/rusthuis van Cottolengo te bezoeken en om er senioren (waaronder een bewonder van 102 jaar oud) te interviewen."

Cultuur
Tijdens hun verblijf konden de leerlingen zich ook op cultureel vlak uitleven. "Zo stond er onder meer een bezoek aan het Museo Egizio op het programma, gingen ze de kathedraal van Milaan bezichtigen, maakten ze een culinaire tocht doorheen de wijnstreek van Alba, mochten ze meelopen in de processie van Maria Ausiliatrice (met fotografieopdracht), enzovoort. Tijdens het weekend kregen de leerlingen wat vrije tijd en bezochten ze Milaan of woonden ze de finale van de Champions League vrouwenvoetbal bij in het stadion van Juventus."

Spirituele reis
Dit Erasmusproject was niet alleen een ervaring waarin cultuur, sociologie of onderzoek centraal stond; het was ook een spirituele reis waarin de leerlingen zichzelf, elkaar en Don Bosco beter leerden kennen. "In groep konden de leerlingen het vernieuwde museum van Don Bosco bezoeken met Don Mike Pace, vice-directeur van het museum, als gids. Hij nam de groep ook mee op een tocht doorheen de stad Turijn en toonde de plaatsen die van groot belang waren in het leven van Don Bosco. Als slot volgde ook nog een bezinningsmoment op het dak van de Baslica Maria Ausiliatrice... Een moment om nooit meer te vergeten!"

Ervaring om te koesteren
"Deze zeven studenten waren twee weken weg van huis, hebben er honderden leeftijdsgenoten uit Don Boscoscholen ontmoet, onderzoek verricht, animatie georganiseerd, mensen hun culturen, gewoontes en religie geobserveerd en in beeld gebracht", aldus Kenneth. "Het was een ervaring om voor altijd te koesteren."

De leerkrachten en leerlingen van Don Bosco Brussel willen Erasmus+ van de Europese Commissie en Epos dan ook van harte bedanken om dit Erasmusprogramma mogelijk te maken. "Zonder hun steun was dit nooit gelukt", besluit Kenneth. "Speciale dank ook aan Don Mike Pace die de leerlingen én leerkrachten heeft geïnspireerd en gegidst tijdens ons verblijf in Turijn. Hij heeft onze leerlingen erg goed opgevangen en vele deuren geopend... Deuren die leiden naar nieuwe avonturen, inzichten en positieve ervaringen."