Autotechnieken

Lessentabel

Het aantal lestijden kan wijzigen afhankelijk van de situatie

Autotechnieken

Voor wie is deze richting?

Voor iedereen met een passie voor techniek en mobiliteit. Van een klassieke verbrandingsmotor tot een elektrisch aangedreven auto met waterstof. Dit is een hele brede richting waar je een degelijke basis aan elektronica, elektriciteit en mechanica aangeboden krijgt. Dit wordt aangeboden in een mix van theorie en praktijk.


De logische vooropleiding is de tweede graad voertuigtechnieken of elektromechanische technieken. Afhankelijk van de studierichting die je in de tweede graad gevolgd hebt, zal je moeten bijwerken voor sommige vakken. Instromen uit een andere TSO-richting of uit een ASO-richting is mogelijk, als je extra inspanningen wil leveren voor de praktijkvakken.

Wat leer je in deze richting?

In deze opleiding krijg je inzicht in de werking en het onderhoud van auto's en leer je fouten opsporen op mechanisch en elektrisch vlak zodat je de juiste diagnose kan stellen bij een defect. Via proeven en metingen leer je de werking van verschillende onderdelen van een auto kennen. Naast de kennis van mechanismen en systemen van auto's is ook de foutendiagnose, de technische reglementering, de werkplanning en de studie van stuur- en regelsystemen belangrijk. Tijdens je stage maak je kennis met een echte werksituatie.

Algemene vakken zoals talen en wiskunde zijn hier even belangrijk als technische vakken met praktische vorming.

Wat na de derde graad Autotechnieken?

Als bekwaam vakman kan je het beroepsleven instappen en tewerkgesteld worden als autotechnicus, garagehouder-hersteller.

Logische vervolgopleidingen zijn:

  • Professionele bachelor Industriële Wetenschappen
  • Professionele bachelor Nautische Wetenschappen
  • Professionele bachelor Onderwijs
  • ...

Je kan ook een 7de jaar (Se-n-Se) volgen zoals Toegepaste Autotechnieken, Bedrijfsvoertuigen volgen.